Nyheder og Foredrag

  • Pelle Mose Hansen

HVAD SIGER FORSKERNE OM OKTOBER ’43? 75-året for den tyske "jødeaktion", redningen af over 7.


Selskabet for Dansk Jødisk Historie og Humanity in Action giver ordet til førende danske forskere.

SØNDAG DEN 30. SEPTEMBER 2018, KL. 9.30 – 12.30 Arrangementet finder sted i JP/Politikens Hus. Der er gratis entré, men forhåndstilmelding er nødvendig. OBS! Der er et begrænset antal pladser Tilmelding sker på: https://humanity-in-action.nemtilmeld.dk/2/Dr. phil. Hans Kirchhoff, Danmarks førende besættelsestidshistoriker og forfatter til en række bøger om Holocaust i Danmark, vil præsentere forudsætningerne for "jødeaktionen" og diskutere betydningen af samarbejdspolitikken for redningsaktionen.

Sofie Lene Bak fra Københavns Universitet vil se nærmere på ofrenes oplevelser: de jøder, der måtte flygte over hals og hoved, efterladende hus, hjem, bohave og nogle gange småbørn.

Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane, dansk historiker i Paris, vil ud fra sin nyligt forsvarede ph.d.-afhandling fortælle om de jøder fra Danmark, der havnede i kummerlige, traumatiserende forhold i Theresienstadt-ghettoen ved Prag.

Therkel Stræde fra Syddansk Universitet i Odense vil sætte de danske begivenheder i kontrast til jødeforfølgelsen, som den udspillede sig andre steder i det tysk-beherskede Europa.

Anders Jerichow, kendt skribent og formand for Humanity in Action i Danmark, vil indlede og binde bidragene sammen.

Studerende fra mange fag vil kunne have nytte af at denne korte, pointerede opsummering af, hvor forskningen står i dag vedr. Oktober '43.

Det samme vil den brede, interesserede offentlighed. Alle er velkomne til en formiddag i højt tempo. I anledning af 75-året for Oktober 1943 afholder Humanity in Action og Selskabet for Dansk Jødisk Historie:

En eftermiddag om:

OKTOBER ’43 - og jødisk tilværelse i Danmark før og efter

SØNDAG DEN 30. SEPTEMBER KL. 13-17 - PÅ KØBENHAVNS RÅDHUS

Billetprisen er 50 kr. inklusive musik, bøger og ”Rådhuspandekager”.

Tilmelding sker her: https://humanity-in-action.nemtilmeld.dk/1/


Som markering af 75-året for de danske jøders flugt og deportation i Oktober 1943 inviterer Humanity in Action og Selskabet for Dansk Jødisk Historie til en minderig eftermiddag den 30. september 2018 kl. 13-17 på Københavns Rådhus.

Gennem samtaler, vidneberetninger og debatoplæg sættes fokus på de dramatiske begivenheder i oktober ’43 og på jødiske vilkår i Danmark i tiden før og efter 2. Verdenskrig.

København lægger rådhusets festsal til arrangementet og byder på pandekager og tale ved overborgmester Frank Jensen. Kongelig kapelmusiker Henrik Goldschmidt står sammen med sin far, Ernst Goldschmidt og Anders Singh Vesterdahl for musikalske indslag. Bent Melchior, Martin Krasnik og Herbert Pundik er blandt talerne sammen med formand for det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen.

Arrangementet byder på samtaler, vidneberetninger og debat om bl.a.:

• Flugt til Sverige og deportation til Theresienstadt – personlige fortællinger v. tidl. overrabbiner Bent Melchior og Birgit Krasnik Fischermann

• Baggrunden for oktober ’43: Nazismen, besættelsen, antisemitismen v. journalist og historiker Bent Blüdnikow og journalist og historiker Adam Holm

• De danske biskoppers hyrdebrev af 29. september 1943 – oplæsning og samtale v. biskop Peter Skov-Jakobsen og professor emeritus, dr.theol. Martin Schwarz Lausten

• Hjemkomsten fra Sverige og fra Theresienstadt v. historiker Sofie Lene Bak og historiker Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane

• At være jøde – oplæsning og samtale v. journalist Bjørn Bredal og journalist Herbert Pundik

Værter: Bjarke Følner og Anders Jerichow

Obs! Der er et begrænset antal pladser.


134 visninger

Et projekt udarbejdet af studerende fra Syddansk Universitet i samarbejde med Netværk for Nazisme- og Holocauststudier. 

Støttet af den tjekkiske ambassade i København.

© Netværk for Nazisme- og Holocauststudier

  • Sort Instagram Icon
  • Facebook Social Ikon
DJIT Logo_edited.png
AMB LOGO DK[894].JPG
Syddansk2.jpg